sobota, 9 marca 2013

Od kuchni- szpinak z jajkiem.

Hej!

Szpinak. Przez wielu z nas znienawidzony jeszcze z czasów dzieciństwa, dziś? Nastąpił jego renesans.
Muszę przyznać, że też swego czasu nie przepadałam za szpinakiem a sama myśl o czymkolwiek z jego dodatkiem przyprawiał mnie o zawrót głowy :)
Zawarte w nim bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy stawia go na najwyższych pozycjach w rankingach zdrowego i pożądanego w naszej diecie warzywa.
Dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu szpinaku, zestawienie go z odpowiednimi składnikami uzyskujemy zdrowy i pożywny posiłek bogaty w same dobrodziejstwa.

Dzisiaj na śniadanie miałam wielki apetyt na szpinak i owsianka musiała ustąpić miejsca bezdyskusyjnie :)

Składniki:
-paczka mrożonego/ świeżego szpianku
-pół dużej cebuli
-3 ząbki czosnku
-3 jajka
-2 łyżeczki oliwy z oliwek
-2 łyżeczki masła ze względu na obecność betakarotenu, który rozpuszcza się w tłuszczach
-sól, pieprz do smaku

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprowadzamy do zeszklenia cebulki i dodajemy przeciśnięty czosnek. Cebulkę i czosnek łączymy z rozmrożonym lub świeżym szpinakiem, do którego dodajemy masełko, sól i pieprz. Smażymy. Kiedy szpinak będzie już gotowy robimy otwory w szpinaku na jajko lub jajka w zależności od potrzeby. Wbijamy jajko(a) i czekamy do całkowitego ścięcia białka. Podajemy z pełnoziarnistym pieczonym chlebkiem.




Smacznego!



Już w poniedziałek post na temat wiosennych targów kosmetycznych Beauty Forum w Warszawie!
Pozdrawiam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz