wtorek, 5 marca 2013

Od kuchni- owsianka.

Witam!

W ten piękny, słoneczny a zarazem wtorkowy dzień zapraszam Was na owsiankę!

Owsianka zawsze kojarzyła mi się z czymś w formie mazi, która nie lepiej smakuje jak wygląda. Otóż o czym się sama przekonałam to odpowiednie przyrządzenie płatków owsianych oraz zestawienie ich z innymi składnikami daje nam pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie!

Ze względu na swój skład, który w każdym wymiarze możemy modyfikować daje nam źródło witamin, błonnika i minerałów potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Składniki:
ok. 200ml mleka 2%
3 1/2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrąb owsianych
łyżeczka siemia lnianego
niepełna łyżka kaszy manny
1/2 łyżeczki cukru
szczypta cynamonu

Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane, otręby i siemię. Zagotowujemy. Dodajemy kaszę mannę, cukier i cynamon. Gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji, którą warunkuje siemię lniane i ostatecznie kasza manna.
Owsiankę możemy wzbogacić o owoce sezonowe, owoce suszone, orzechy- o to wszystko na co mamy aktualnie ochotę. Ja jednak wybieram tę klasyczną wersję, bowiem czekam na truskawki, borówki i inne dobrodziejstwa natury!






Myślę, że tak przygotowane śniadanie w postaci owsianki jest świetną alternatywą dla klasycznych CornFlake'sów czy płatków czekoladowych, które głównie składają się z mąki kukurydzianej, pszennej, cukrów oraz "ulepszaczy", po których zaraz jesteśmy głodni. Oczywiście cenowo wychodzimy na plus :)

Smacznego!


Miłego dnia!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz