czwartek, 21 marca 2013

Od kuchni- wiosenna sałatka

Piękna zima tej wiosny, czyż nie? :)

Sałatka bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przy tym niezwykle smaczna. Do sałatki właściwie możemy dodać wszystko na co tylko mamy ochotę, np. pieczonego kurczaka, kukurydzę, owoce.. Składniki mojej sałatki super komponują się z sosem winegret, na który znajdziecie przepis poniżej.

Potrzebujemy:
garść świeżego szpinaku
5 pomidorków koktajlowych
1/4 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebulki
1/4 zielonego ogórka

Sos winegret: 
2 czubate łyżeczki musztardy 
łyżeczka octu winnego/ jabłkowego
płaska łyżeczka cukru
olej słonecznikowy

Dokładnie umyty szpinak kroimy lub całe liście wrzucamy do miseczki. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, czerwoną paprykę wzdłuż na cienkie paski i jeszcze na pół, następnie czerwoną cebulkę w bardzo drobną kostkę. Pokrojone warzywa wrzucamy do szpinaku.
Do wykonania sosu przygotujmy osobną miseczkę i małą trzepaczkę (np. od mixera). W miseczce łączymy musztardę, ocet i  cukier w jednolitą masę, następnie cienkim strumieniem, powoli wlewamy olej do naszego sosu uzyskując płynną masę. Sos wlewamy do miseczki z warzywami, mieszamy i delektujemy się wyśmienitym smakiem :)


Sałatka świetnie sprawdzi się w porze śniadaniowej w pracy jak i na uczelni, właściwie gdziekolwiek jesteście. 



Lecę przed telewizor poćwiczyć z Ewą, bo niedługo serial :) - "Przyjaciółki" na Polsacie, oglądacie? :)
Dobranoc!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz