W ten piękny, słoneczny a zarazem wtorkowy dzień zapraszam Was na owsiankę!
Owsianka zawsze kojarzyła mi się z czymś w formie mazi, która nie lepiej smakuje jak wygląda. Otóż o czym się sama przekonałam to odpowiednie przyrządzenie płatków owsianych oraz zestawienie ich z innymi składnikami daje nam pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie!
Ze względu na swój skład, który w każdym wymiarze możemy modyfikować daje nam źródło witamin, błonnika i minerałów potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Składniki:
ok. 200ml mleka 2%
3 1/2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrąb owsianych
łyżeczka siemia lnianego
niepełna łyżka kaszy manny
1/2 łyżeczki cukru
szczypta cynamonu
Owsiankę możemy wzbogacić o owoce sezonowe, owoce suszone, orzechy- o to wszystko na co mamy aktualnie ochotę. Ja jednak wybieram tę klasyczną wersję, bowiem czekam na truskawki, borówki i inne dobrodziejstwa natury!
Myślę, że tak przygotowane śniadanie w postaci owsianki jest świetną alternatywą dla klasycznych CornFlake'sów czy płatków czekoladowych, które głównie składają się z mąki kukurydzianej, pszennej, cukrów oraz "ulepszaczy", po których zaraz jesteśmy głodni. Oczywiście cenowo wychodzimy na plus :)
Smacznego!
Miłego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz